Dakwah

by Ikhwan

Kalian…. Mari kita mengubah dunia…. kita ubah supaya ia kelihatan lebih suci…. kerana apa yang aku lihat adalah kemaksiatan yang terlalu bahaya buat nak cucu kita….

Bagaimana kalian nak mengubah masyarakat? Saudara….. jangan terburu2…. rancanglah jalan jihadmu supaya ianya menjadi lebih mudah dengan izin Tuhan….

  • individu
  • keluarga
  • masyarakat
  • negara

telitilah setiap budaya dan corak kehidupan sesuatu masyarakat, dan lakukanlah perancangan bagaimana hendak mengubah sesuatu masyarakat supaya pemikiran mereka sama seperti anda…. jangan terburu2 hendak mengubah sesuatu keadaan…. ia mungkin memburukkan lagi keadaan… mulakanlah dengan dakwah yang ringan…. supaya mereka tertarik dengan ajaran Allah….

Seseorang itu akan mudah terpengaruh dengan anda sekiranya anda memiliki peribadi yang mulia…. perbaikilah diri kalian wahai pendakwah…. jadikanlah zuhud sebagai kekayaan anda…. jadikanlah senyuman sebagai sedekah anda…. rendahkanlah diri anda supaya mereka menjadi segan dengan anda…. jagalah tutur kata anda supaya mereka senang bersamamu…. ingatlah, bahawa Allah sentiasa memerhatimu…. maka setiap langkah anda hendaklah kerana Allah….

InsyaAllah, jalan kalian pasti diredhai Allah….

Advertisements