JIHAD

by Ikhwan

salam ‘alaikum…. semoga antum sihat selalu…. 🙂 dan terus kekal berjihad di jalan Allah…. Dan sentiasalah berhati-hati dengan perangkap musuh…. berhati-hati merupakan sikap yang disukai Allah… terburu-buru itu adalah sikap syaitan…. maka rancanglah bagaimana perjuangan kita selepas ini…. ia amat penting buat generasi akan datang…. KENAPA?

Di dalam Al-Quran tuhan telah berfirman dalam surah Al-Taariq ayat ke- 15 “Sesungguhnya mereka (yang menentangmu, wahai Muhammad) bermati-matian menjalankan rancangan jahat”. dalam ayat ini jelaslah bahawa golongan kafir sentiasa mencuba untuk menjatuhkan agama Allah… berbagai-bagai cara dilakukan… jikalu dulu perang bertumpahkan darah, kini perang bertumpahkan maruah Islam…. hanya Islam sekadar nama, namun tiada lagi tanda-tanda kehambaan pada Yang Maha Berkuasa…

ingatlah pada suatu masa dimina semua umat Islam diminta untuk berjihad, sudah pasti mereka yang lemah imannya akan berundur dari seruan jihad. musuh bermati-matian melenyapkan jiwa muslim dalam diri anak-anak muda. sungguh kreatif langkah mereka. zaman berzaman telah berlalu… tapi apa yang kita nampak terhadap rancangan mereka? kita akan kata….

Eh, takpe nih…. macam nih boleh lagi…. tak teruk sangat… dah teruk nanti tak yah la buat…. hurmmmmm… benda yang kecil diambil ringan…. lama kelamaan perkara yang berat menjadi darah daging…. kalau garam ditambah sedikit sahaja masih lagi sedap… esok tambah banyak skit…. masih lagi sedap… lusa letak banyak lagi garam…. masih sedap sebab lidah dah terbiasa….. begitulah hati dan jiwa yang tidak pernah berhati-hati dengan tipu daya musuh…. adakah hanya perlu mengelak? TIDAK…. kita perlu JIHAD… And Try Not To Stop!!!!!

“Dan Aku pula akan tetap bertindak membalas rancangan jahat ( mereka dan menggagalkannya).” Al-Taariq ayat 16. Tuhan telah berfirman bahawa Dia akan menggagalkan usaha mereka… mari kita pergi ke zaman para rasul… lihatlah bagaimana musuh menyiapkan diri mereka untuk menjatuhkan sistem Islam…. tapi apakah yang para sahabat dan rasul lakukan? mereka bangkit menentang kekufuran…. darah yang mengalir dihujung pedang adalah bukti ketakwaan mereka pada Yang Maha Penyayang lagi Berkuasa….

benarkah kita perlu melihat sahaja? tidak kerna muslim adalah tentera Allah…. sungguhpun Allah itu Maha Berkuasa, namun dunia ini adalah ujian buat manusia. andai kata kita masih diatas dunia ini dan mahu melihat generasi akan datang terus menghayati nilai-nilai Islam, maka sahutlah seruan JIHAD…..

wahai para pejuang, janganlah engkau merasa lelah ketika melihat suasana di sekeliling mu penuh dengan kemaksiatan… berilah mereka sedikit tempoh. kerana janji Allah adalah satu kepastian…..

bagi mereka yang beriman:

mereka tinggal di dalam syurga yang tinggi.

tidak ada lagi perkataan yang sia-sia.

terdapat mata air yang sentiasa mengalir.

pelamin-pelamin yang tinggi.

bantal yang teratur.

serta hamparan yang terbentang.

bersabarlah ketika dalam perjalanan kalian……

Advertisements