Perubahan mendadak!!!!!!

by Ikhwan

yesterday is history

Assalamualaikum… XD bahagia bertemu kalian…. lagi bahagia kalau dapat masuk syurga skali…. post kali nih bukan bertujuan nak lepaskan tension, tapi sekadar nak menasihati… walaupun agak tension tengok perubahan yang mendadak pada budaya, akhlah, akhidah dan nilai murni masyarakat sekarang, ana tak leh nak marah…. sebab ana sayang manusia….. sebab apa? sebab dah pasti ana tak leh ajak binatang buat baik…. so nak ajak manusia buat baik nih….

hurm banyak sangat dah berubah…. zaman kita kecik2 dulu, kalau kita lihat, teknologi kurang hebat lagi…. bila tengok dunia sekarang, semua dah maju…. zaman dulu lambat nak maju… tapi sekarang lain… bila manusia dah cerdik, makin cepat teknologi berkembang…. erghhhh….

BUDAYA HANCUR… design pakaian? trendy sehhh… tapi? HANCUR…. mula2 ramai pakai tudung… pastu bukaaaakkkk…. dulu baju kurung…. cantik tuh…. sekarang? HANCUR…. pakai ketat2…. ish3… nak tunjuk kat sapa? nak tayang kat Allah? sedarlah sikit…. kalau nak goda pon…. goda suami dah la…. nak salahkan lelaki yang suka rogol? TAK BOLEH…. knapa pakai seksi? knapa pakai nipis2? huh…. ada akal tapi tak guna…. ada mata tengok benda yang salah…

bila tanya… “YA SAYA ISLAM”….. islam? baca quran tak? come on laaaaaa….. QURAN letak mana sayang….

saya nih ilmu tak lah banyak sangat… tapi apa yang saya baca dari QURAN… ternyata lain yang kalian lakukan….

SO SAD LAAHHHH….. taw ka nak mati bila? insaf lah manusia… insaf….

dah tegur nih… NAK KATA SAYA SALAH? hurmmmm…. kalau kalian lebih hebat dari Allah…. maka katakanlah aku yang salah… tapi kalau kalian percaya bahawa QURAN itu benar… ingatlah bahawa aku berkata dari QURAN…..

TAK FAHAM BETOL…. yang kaya tak sedekah…. yang miskin, tak dak panduan hidup…. padahal… nabi hidup dalam zuhud…. adakah agama hanya untuk orang yang kaya? TAKKK…. janganlah kalian mati kecuali dalam Islam….

SEDAR LA SKIT…. PLIZZZZ…. tak kan nak jadi bahan bakar kot…. tak kan lah nak tengok anak2 kalian jadi bahan bakar api neraka….

Nih macam dah lari tajuk…. meh nak gitaw apa yang berubah….

SISTEM… dah berubah dah… yang ni jadi haram… yang tu jadi halal…. tak faham saya… negara islam…. tetapi barang haram masuk jugak…. program maksiat tanpa banyak bicara…. terus lulus jek…. program ceramah agama? bukan main susah nak buat… japgi ada la spy…. nak check ni under sapa…. then tuduh… owh ni tak leh nih…. salahhhhh…. entah apa apa….

kalau sesebuah negara tu ikut hukum yang islam tetapkan…. percayalah… no problem….

HUDUD…. apa masalahnya kalau buat? sorang dah kena…. pastu kompem tak dak orang buat dah…. bila nak laksanakan hukum nih, ada la yang bising…. tak leh nih… KEJAM…. banyak la kau…. kau ke yang curi nak bising2 nih….

MOVIE…. dulu tak da lah seksi sangat…. sekarang…. hurmmm… dah skirt dahhhhh….

saya tak paham betol la…. tak kan lah tak leh nak catch lagi apa yang akan jadi pada masa akan datang? Orang kata bila dekat nak kiamat, dunia jadi tak tentu hala….. saya fikir memang betul jugak la…. bukan sebab gunung runtuh ke gempa bumi ke….. tapi…. design baju mungkin macam underwear jek…. movie tak tapis dah…. silap2 tak pakai baju langsung…. political corruption? tak yah kata la…. rokok? lagi lah….

cuba tengok k…. dulu kalau kalian perasan… budak2 mane cakap benda2 kotor… sekarang? hancur dah….

dulu budak2 mane ada can nak download movie lucah…. sekarang?

dulu saya main guli… sekarang? budak 8 tahun dah PSP dah…. saya dah 19 thun pun x dapat lagi…. hurm…

HEYYYYYYY…. ingat tak leh jadi ke semua tu? kalau tak jaga dari sekarang… paham2 je lah golongan IQ kelas pertama… kalau harap IQ ja tinggi tapi tak rujuk QURAN, HADIS, dan IJMA’, confirm….. HANCURRRRRRR….

Dah pun berlaku laaaa…. dah jadi dahhhhh…. agak sukar nak bendung…. apa lah korang nih…. sedih taw tak…..

tapi yang pastinya… perubahan tak menjadi perkara yang mustahil…. dari buruk kepada baik… itu tak mustahil….

Assalamualaikum…..

Advertisements