Generasi [Tiga Belas]

by Ikhwan

we will swing it again; together

Assalamualaikum… post ini bertujuan mengimbau kembali kenangan sesama kita wahai sahabat…

Dulu2 masa awal masok matri semua cute-mute… hehe… comey blaka…. fathi ngan hilmi kecik ja… :p    skarang semua dah besar2 dah noh…. makin hensem sahabat2 ana nih…

teringat Astain time nak baca Al-matsurat… dia call mak dia mitak alamat surat…. rindu betol ana kat Tain…  Radhi pon rancak jugak dulu… kata Abg Sahel botak sebab tak mau basuh talam… nanti klu jumpa Radhi kita soh dia basoh pinggan…. :p   hehehe…. rindu anta Radhi.. lama tak jumpa…

Yaser pulak tak suka org amik gambar dia… klu sapa amik gambar… he will turn his ring… yahhh…. serve you right…. hehehe…. reunion nnti jangan tak mai Yaser…. ajak ustaz Anas skali….

antara sahabat yang lama tak dengar khabar… Syamil… dimanakah si dia berada?

Luqman Bin Osman… sahabat yang merit… hehe… jangan merit kuat sangat albo… susah nnti… balik Malaysia cepat skit taw… miss u….. teringat anta jadi pengawas… haha…

another story: abg macho kita Umar… heehe… bakat yang terpendam dalam graffiti akhirnya terserlah kat simen kaki… hehe.. 😛    apa2 pon… i miss u… semoga kita dpt jmpa lg…

bila kita nak makan setalam lagi? sahabat ku tersyg Hamdi Abu Hasan… kali nih biar ana basoh talam… 🙂  minggu depan anta… hahaha…  rindu anta Hamdi… balik cepat skit… :p   tak lupa juga… Zakuan… lama menyembunyikan diri….  miss u all…

tak banyak tarikh yang bleh ana ingat… one of then… 137…. tak taw kenapa boleh melibatkan diri dalam tarikh ni… :p    segala-galanya membentuk diri kita menjadi insan yang mulia… sahabat…. tempuhlah ujian dengan sabar… jangan lemah…. stand up…. write what ever u want… talk as much as u can… but just for Islam….

sahabat… bila kita nak naik bukit tunjong lg? kita mitak skit buah kelapa kat tuan empunya… :p  masing2 ada bakat buka buah klapa… harap diasah dengan lebih tajam bakat tu… :p

dan kenangan yang paling best skali bila dapat bersalaman dan berpelokan…. Radhi will cry… air mata Amin tak mungkin bertahan lama… mengalir dengan penuh rasa syg….

nak cerita psl kenangan ni mmg panjang la citanya… semua lawak… ada yang sedih… semoga kenangan2 tu mengeratkan hubungan kita.. Hanya kerana Allah… Cintalah Allah dan Muhammad S.A.W.  Allah lah yang memberikan kita akal untuk berfikir betapa untungnya seseorang yang mempunyai sahabat yang saling mencintai sepertimana Muhammad S.A.W mencintai sahabatnya….

harap2 dapat jumpa reunion nih okay… teringin sgt nak tengok muka sahabat2 ana nih… hensem semua… muka suci ja semua…. senyum manis ja…

apa yang ana harapkan… bila kita dah tua2 nanti… kita tetap meneruskan dakwah dan tarbiyah… that’s our duty as a muslim… susah atau senang kita time tua nnti… semua tu kehendak Ilahi… ana pon mungkin akan pergi lebih awal… so… dakwah dan tarbiyah kita kena jalankan setiap masa….

ukhwah tu penting utk proses dakwah dan tarbiyah… dakwah dan tarbiyah tu akan menguatkan lagi hubungan sesama kita…

kita kena lahirkan rasa cinta dan sayang kat sahabat-sahabat kita… tak patot kita sembang keburukan dia… tak patot kita tinggal sahabat kita sorang2… jangan… tak baik buat camtu… mungkin ada segelintir sahabat yang semakin menjauh… kita kena cuba dekatkan balik…. jangan kita sekadar memandang yang dekat sja… pandang kehadapan…

kita nak membina generasi yang seterusnya… bukan berhenti setakat 13-generation… proses ni kena berterusan… 🙂   mungkin ana tak layak untuk bercakap dihadapan antum… siapalah ana untuk dibandingkan dengan antum… 🙂   tapi bila difikirkan balik… ana nak jadi seorang sahabat yang betol2 mencintai sahabatnya yang lain…  berpesan sesama sahabat tu penting… dan ana selalu mengharapkan peringatan dari antum… ana masih banyak kekurangan….

sepanjang persahabatan kita terjalin… ana tengok kita dah jadi semakin rapat… macam adik dengan abang… slalu ajak pada kebaikan… so… kekalkan hubungan tu… siap ada organisasi lg… harap organisasi ni berkekalanlah sampai kita tua nnti… mungkin dah tiba masanya untuk kita jadi lebih serius dalam soal dakwah dan tarbiyah nih… ada masa kita ketawa… bukanlah nak jadi serius sampai tak leh senyum…. 😦   tak jadi keja nanti… kita kena fikir tentang orang muslim yang sedang ditindas… only 50 years old can enter the BaitulMaqdis… maka generasi muda takkan dapat masuk…. sebab tu kita nak kena serius dari sekarang….

ana takot… ana takot kalau kita la ni tengah gelak… Allah S.W.T sedang memerhatikan ketawa kita dan memerhatikan bumi Palestin yang sedang menangis….

sama-samalah kita renungkan nasib saudara kita….

this mission is not a kiddo task…. its about Ummah… its about Islam… misi yang kita bawa adalah misi yang besar tanggungjawabnya…. tak boleh lalai walau sesaat… one second we laugh… one bullet penetrates two head… berdirilah wahai sahabatku… berdirilah dengan penuh keiltizaman untuk menegakkan kebenaran…. Tuhan pasti menolong hamba-Nya yang hendak mengembalikan syiar Islam…

teringin nak tengok wajah antum dalam syurga nanti…. 🙂

Ya Allah… ketikamana Kau menjemput kami pulang… syahidkanlah tubuh dan jiwa kami…

Advertisements